Cum sa aleg un implant dentar corect?

Cum sa aleg un implant dentar corect?

Implanturile dentare reprezinta de foarte multi ani solutia optima pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa. Atunci cand se pune problema sa alegem cel mai bun implant dentar care corespunde asteptarilor si posibilitatilor noastre financiare, putem intampina dificultati in alegerea implantului corect, datorita numarului mare de marci si tipuri de implanturi dentare existente pe piata. Si nu in ultimul rand datorita numarului mare de clinici si cabinete stomatologice si implicit al numarului de oferte. Chiar daca in domeniul stomatologiei inca se mai merge foarte mult pe recomandare, in cele ce urmeaza vom incerca sa prezentam cateva criterii pentru a face cea mai buna alegere.

Cate marci de implant dentar exista si care este cel mai bun?

Exista mai multe firme la nivel mondial care produc implanturi, insa principalele marci de implant dentar sunt realizate in Italia ,  Germania, S.U.A., Franta, Elvetia, Suedia, Coreea de sud si Israel. Si acum apar intrebari precum ‘care sunt cele mai bune marci de implanturi dentare?’ sau ‘top 10 implanturi dentare’.

Majoritatea implanturilor dentare sunt realizate din titan sau alte materiale 100% biocompatibile cu organismul uman, cum ar fi zirconiul, tantaliul etc. Diferentele dintre acestea sunt date de forma implantului dentar si tipul de tratament aplicat pe suprafata acestuia. De obicei, fiecare medic specialist implantolog opteaza pentru a lucra cu un numar limitat de marci de implanturi, deoarece in majoritatea cazurilor tehnicile si aparatura necesare pentru aplicarea si protezarea implantului difera destul de mult de la o marca de implant la alta. Din acest motiv este practic aproape imposibil sa gasiti un medic experimentat care sa lucreze cu zeci de marci de implanturi dentare. Acest lucru ar presupune costuri foarte mari si o logistica avansata.

Avand in vedere numarul mare de marci si tipuri de implanturi, evident ca se pune intrebarea: cum aleg cel mai bun implant dentar?

Cum alegem cele mai bune implanturi dentare pentru noi?

Daca ne intereseaza sa alegem cel mai bun implant dentar posibil, in functie de bugetul de care dispunem, atunci trebuie sa tinem cont de faptul ca un tratament cu implant dentar inseamna mai mult decat operatia de inserare a unui mini-surub in osul maxilar sau mandibular.

Pentru a putea alege insa solutia cea mai potrivita pentru noi, cu un raport optim calitate/pret, trebuie sa cunoastem in primul rand care sunt principalii factori care pot influenta pretul tratamentului cu implanturile dentare. Acestea sunt:

  • Marca si modelul/tipul implantului dentar
  • Materialele utilizate pentru lucrarile dentare provizorii (daca este cazul) si definitive, ce urmeaza a se realiza pe implanturi: bonturi, coroana dentara etc.
  • Consultatia initiala si planificarea tratamentului cu implant dentar
  • Radiografiile panoramice si/sau Computer-tomografurile pre si post-operatie
  • Manopera medicului implantolog, a medicului protetician si a tehnicianului dentar

Dar sa le luam pe rand si sa detaliem.

Care este cea mai buna marca si cel mai bun model sau tip de implant dentar?

De obicei, majoritatea implanturilor sunt fabricate din titan biocompatibil, cu o puritate de diferite grade. Medicii specialisti implantologi pot prefera o anumita marca in favoarea alteia, pe baza experientelor lor anterioare, a ratei de succes pe care au avut-o cu diferitele marci utilizate si a relatiei pe care o au cu o anumita firma producatoare de implanturi sau a suportului pe care il primesc din partea companiei respective.

Materialele utilizate pentru implanturi justifica si acestea pretul final al unui implant. Tipul si calitatea titaniului sau materialului biocompatibil din care se realizeaza implanturile fac diferenta intre un implant dentar ieftin si un implant dentar rezistent in timp si care ne confera o siguranta ridicata.

In general, cu cat o marca de implanturi dentare este mai populara, cu atat costul implanturilor este mai ridicat. Insa  acest cost nu poate fi neaparat corelat in mod direct cu rata de succes sau cu calitatea tratamentului stomatologic. La baza unui implant dentar de calitate stau ani buni de cercetare si multe studii stiintifice, care au condus la un produs functional si rezistent ce poate sa ofere siguranta unei osteointegrari durabile.

La nivel mondial exista insa sute de modele de implanturi dentare, iar in costul celor mai scumpe se reflecta anii de cercetare, oferind insa o garantie aproape de necontestat impotriva complicatiilor care pot aparea odata cu trecerea anilor.

In cadrul cliniciilor noastre beneficiati exclusiv de tratamente cu implanturi dentare premium cu incarcare imediata:  JDENTALCARE produse in Italia 

Resorbtie osoasa severa poate schimba discursul despre alegerea celui mai bun implant dentar

In cazul pacientilor cu resorbtie osoasa severa, care nu pot beneficia de restaurari pe implanturi dentare conventionale, singurele optiuni sunt implanturile subperiostale si cele zigomatice. Aici apare iar o discutie legata de cel mai bun implant dentar pentru situatia pacientului. Specialistii clinicii noastre recomanda implanturile subperiostale ca si solutie optima pentru pacientii edentati total si care sufera de o atrofie severa a oaselor maxilare. Implanturile subperiostale pot fi utilizate atat pentru restaurarea danturii la maxilar cat si la mandibula, in timp ce implanturile zigomatice se utilizeaza doar pentru restaurarea danturii de pe maxilar si presupun riscuri si costuri mai mari. Deci, iata, dintr-o data, discursul despre alegerea celor mai bune implanturi se transforma. 

Care sunt cele mai bune materiale pentru coroana/lucrarea definitiva pe implant(uri)?

Medicul stomatolog protetician lucreaza intotdeauna in echipa cu un tehnician dentar, care va realiza viitoarea lucrare , coroana  dentara ce va fi fixata pe implanturile inserate in os. O lucrare dentara efectuata de un thenician bun, care utilizeaza echipamente si materiale de calitate, va avea evident, in cele mai multe cazuri, un pret mai mare. Tehnicianul dentar lucreaza la randul sau cu bonturi speciale din titan sau zirconiu, acestea din urma fiind mai scumpe. Prin urmare este normal ca toate aceste aspecte sa se reflecte in costul final al implantului dentar.

In functie de bugetul pacientului si de destinatia coroanei sau lucrarii respective pot exista mai multe solutii. De exemplu, pentru dintii din fata este recomandat sa se utilizeze materiale mai estetice si mai costisitoare, cum ar fi, ceramica integrala sau ceramica pe zirconiu, in timp ce, pentru o masea care nu se vede atunci cand zambim, putem opta pentru un material durabil, dar mai putin costisitor.

Tot aici, pacientul poate opta si pentru coroane fixe provizorii, astfel incat sa se poata bucura de dinti ficsi pe toata durata tratamentului. Acest serviciu este optional si presupune un cost suplimentar dat de coroana provizorie care poate fi atasata la implant in aceeasi zi sau in maxim 24 de ore.

Cum influenteaza radiografia sau CT-ul costul final al tratamentului cu implant dentar?

Investigatiile radiologice se regasesc in costul final al unui tratament cu implant dentar, deci trebuie sa tinem cont si de acestea. O precizie crescuta a interventiei de inserare a implantului, evident ca ne poate asigura un rezultat final mai bun, respectiv un tratament mai bun. Anumite clinici stomatologice dispun de computer-tomograf dentar, altele nu. Tot asa, unele clinici aplica o taxa separata pentru computer-tomograf, altele o includ in costul final al tratamentului cu implant dentar.

Cum alegem cel mai bun medic pentru tratamentul cu implant dentar?

Cand ne referim la medic specialist implantolog, nu ne referim neaparat la o anumita titulatura sau competenta, ci mai ales la experienta data de numarul de tratamente cu implanturi dentare pe care un medic stomatolog le-a realizat cu succes. Un medic stomatolog care face “de toate” are timp sa realizeze un numar mai mic de tratamente cu implanturi dentare, fata de un medic specialist chirurg si/sau implantolog care este axat exclusiv pe implantologie si chirurgie dentara. Daca o titulatura se poate cumpara, experienta niciodata! Prin urmare, alegeti cu grija medicul stomatolog care va va efectua tratamentul cu implanturi dentare. Pentru a avea un rezultat garantat cautati un medic implantolog sau chirurg dento-alveolar ori oro-maxilo-facial cu experienta, chiar daca acest lucru implica un cost final peste medie.

Concluzie pentru alegerea celui mai bun implant dentar

In concluzie, marcile renumite de implanturi au de obicei un cost mai ridicat, justificat de anii de cercetari si calitatea implanturilor, insa exista si brand-uri de implanturi mai putin cunoscute cu o calitate peste medie si care isi fac treaba foarte bine. Cel mai important aspect este insa alegerea medicului implantolog si a medicului protetician. De obicei, peste 60% din costul final al unui tratament cu implanturi dentare este reprezentat de manopera medicului implantolog care realizeaza operatia de inserare a implanturilor.

Apoi, este foarte importanta si experienta medicului protetician, care va realiza lucrarea dentara ce va fi fixata peste implanturi. Succesul este garantat de o colaborare foarte buna intre medicul implantolog si medicul protetician. O lucrare dentara nepotrivita, in timp, va pune in pericol integritatea implanturilor. In plus, poate fi si inestetica, pentru ca dincolo de functionalitate si durabilitate, dintii finali trebuie sa fie si estetici, cat mai aproape de natural. Din acest motiv, in cadrul clinicii noastre exista conceptul de consultatie mixta cu medic implantolog si medic protetician, pentru stabilirea planului de tratament optim inca din prima faza.

In cadrul clinicii stomatologice de pe platforma implantologie.md beneficiati de serviciile unor specialisti cu o experienta vasta in restaurari dentare complexe, durabile, functionale si estetice. 



 

Pune o intrebare: